Forårssuppe med brændenælder og kartofler

Billede

Grønt. Grønt overalt omkring os. Alle blade, buske og blomster er ved at være sprunget ud, og maj har taget fat.

Denne suppe kom til på en blæsende forårsdag, hvor vi havde lyst til noget, som både fremviste nogle af forårets bedste råvarer, men som også kunne varme os en smule indeni. Den er smækfyldt med brændenælder og pyntet med grønne asparges – begge to råvarer, som skal udnyttes lige nu. Kartoflerne gør den tyk og cremet, og den tyndt-snittede Vesterhavsost giver suppen lidt velfortjent fedme, og sætter lige prikken over i’et – det ville være synd, at udelade den.

Billede

Vi har ventet længe på at kunne få lov til at smovse i knasende friske asparges, for de er bare allerbedst når de er helt sprøde og i sæson. I øjeblikket giver vi den altså alt hvad den kan trække på aspargesfronten. De er lækre dampede eller stegte i lidt smør til de er al dente, men også bare helt rå, som ovenpå suppen her. De giver et godt knas, så her er slatne asparges er ikke velkomne.
De små grønne spyd er rige på folat, som er vigtigt for immunforsvaret og fordøjelsen. Desuden indeholder de også B- og C- vitamin, og masser af andre sunde vitaminer.

Brændenælderne vrimler frem, og april og maj er de to måneder, hvor man skal bruge løs af dem. Det er nemlig de nye små nælder, som smager bedst – der er ikke meget ved de store, grove blade. Så pluk de nyeste, og ellers tag kun toppene af nælderne med de fine små og mellemstore blade. Sørg også for, at plukke så langt fra veje og storbyområder som muligt – brændenælder lever nemlig af kvælstof, og suger luften omkring sig til sig. Ud over at være lækre i bl.a. supper og pesto, kan brændenælder også hænges op på hovedet så de tørrer, knuses og bruges i f.eks. bagværk. 
Brændenælder er smækfyldte med jern, som mange, især kvinder, har for lidt af. Underskud af jern kan føre til bl.a. blodmangel og træthed. Desuden indeholder nælderne store mængder zink, kalcium, A- og D- vitamin. 

Ud over, at suppen her altså er super sund, så smager den bare virkelig godt.

Billede

Forårssuppe med brændenælder og kartofler

4-5 personer

Suppe:

 • 350 g kartofler
 • 1 løg
 • 1 stor eller 2 små porrer
 • 2 spsk. rapsolie
 • 2 spsk. æblecidereddike
 • ca. 1 liter koldt vand eller urtebouillon
 • 100 g. brænde- eller døvnælder
 • et par kviste frisk timian
 • salt og peber

Tilbehør:

 • 8 grønne asparges
 • Vesterhavsost (alternativt en anden god, fast ost, f.eks. parmesan)
 • En håndfuld solsikkekerner, gerne ristede
 • Lidt frisk timian
 • Godt, groft surdejsbrød

Skyl kartoflerne grundigt, og skær dem i skiver. Vask porrene, skræl løget, og snit begge dele groft. Varm rapsolien op, og steg løg og porrer ved svag varme i 15-20 minutter, til de er klare og søde – men ikke brune! Den lange stegning ved lav temperatur giver grøntsagerne en rund, mild smag. Tilsæt æblecidereddiken, og lad den reducere til det halve. Kom kartofler og nogle kviste frisk timian i gryden, steg det med i et minuts tid, og hæld så vand eller bouillon over. Bring suppen i kog, og lad den simre til kartoflerne er møre – det tager ca. 30 minutter

Imens suppen simrer, “afvæbnes” brændenælderne. Dette gøres ved at komme dem i et dørslag, eventuelt fordelt over to omgange, og hælde kogene vand over. Lad dem dryppe af i dørslaget.

Forbered tilbehøret: snit apargesne i tynde diagonale skiver, og skær Vesterhavsosten i tynde flager med en skarp kniv.

Når kartoflerne er kogt møre blendes brndenælderne sammen med suppen, til den er lind. Opvarm suppen hvis det er nødvendigt – dog må suppen ikke koge for meget, da brændenælderne så vil miste den smukke, grønne farve. Server suppen med tilbehøret samt et godt, groft surdejsbrød.

Billede

Kunne ikke lade være med at inddrage dette billede af vores søde hund, som var lidt for interesseret i suppen under fotograferingen 🙂

– Cathrine

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s