Vintersuppe med butternut squash og jordskokker

Billede

Danmark er blevet ramt af rigtigt januarvejr, og det er mildest talt hundekoldt. Især i mandags, da der var snefygning og bidende kolde vindstød. I sådan et vejr er der for vores vedkommende én ting, vi har lyst til til aftensmad: suppe! Og helst en rigtig nærende en af slagsen med et godt brød til. Så er lykken gjort.

Suppen her er perfekt til at få varmen på disse kolde vinteraftener. Det er sådan én, som pludselig gør vinteren mere overkommelig.

Billede

Billede

Jordskokker er lidt en overset rodfrugt, men den smager virkelig skønt. Den har mange anvendelsesmuligheder, og kan modstå frost og derfor ligge upåvirket under jorden hele vinteren igennem. De er et sundere alternativ til kartofler, da kostfibrene ikke optages i fordøjelsessytemet – altså indeholder de ikke samme mængde optagelige kulhydrater. Desuden indeholder de rigtig meget næring og mange vitaminer – bl.a. har de et højt indhold af kalium og fosfat.

Butternut squash er en af vores absolut yndlings vintergrøntsager. Den er sød, cremet, og utroligt alsidig. Den er perfekt i suppe, men også i wok-retter, ovnbagt med masser af krydderurter, most med lidt smør og meget, meget andet. Den har den flotteste orange farve grundet dens indhold af beta-caroten, og desuden indeholder den andre carotenoider som styrker immunforsvaret. Den er også fyldt med fibrer, så den mætter rigtig godt. Alt i alt altså en rigtig guldklump.

Butternut squash samt gurkemeje og ingefær gør, at suppen virkelig giver immunforsvaret et boost, og hjælper med at holde sygdomme på afstand – hvilket vi nok allesammen har brug for i øjeblikket. Og så smager den bare virkelig dejligt!

Vintersuppe med butternut squash og jordskokker

4 personer

 • 1 butternut squash (ca. 1 kg)
 • 4-5 jordskokker, skrubbet grundigt
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • Et stykke frisk ingefær på ca. 2 cm
 • 2 spsk raps- eller olivenolie
 • 4-5 kviste frisk timian (tørret kan også bruges)
 • 2 tsk spidskommen
 • 2 tsk gurkemeje
 • 2-3 laurbærblade
 • 1 liter god grøntsagsbouillon
 • Evt. saft af ½ appelsin eller blodappelsin
 • en lille håndfuld sennepsfrø

Skyl butternut squash og jordskokker grundigt, og skær dem i ensartede tern. Du behøver ikke skrælle dem – så går nogle af alle de gode fibrer tabt. Skræl løg, hvidløg og ingefær, og hak dem fint. Varm olien op, og steg løg, hvidløg og ingefær ved middelvarme i nogle minutter, til de er klare – de må ikke blive brune! Tilsæt gurkemeje, spidskommen, timian og laurbærblade, og lad det stege med i et minuts tid. Kom butternut squash og jordskokker i gryden, rør godt rundt, og tilsæt grøntsagsbouillonen. Bring suppen i kog, reducerer varmen, og lad den simre til grøntsagerne er møre – det tager ca. 15 minutter. Afkøl dernæst suppen let, og blend den – den behøver ikke at være fuldstændig homogen.
Rist sennepsfrøene kort på en varm pande til de er gennemristede og aromatiske.
Varm suppen op igen, og smag til med appelsinsaft, salt og peber og eventuelt mere timian – vi bruger rigeligt!

Server suppen brandvarm, med et godt surdejsbrød til. Vi toppede den med ristede sennepsfrø, sprøde krydrede kikærter, græskarkerner og godt drys friskkværnet peber.

Billede

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s